Tělové a pleťové oleje

Arganový olej se získává z plodů argánie trnité (latiský název je argania spinosa). Jedná se o 8-10 metrů vysoký strom s ostnatými větvemi rostoucí v extrémních podmínkách. Roste až 200 let a plodí až po patnácti letech. Stromy se vyskytují pouze v jihozápadní části Maroka, kde odolává velkému horku a suchu, vodu čerpá díky svým hlubokým kořenům ze země. Argánie plodí několikrát ročně, čím starší strom, tím častěji plodí. Její plody se podobají zeleným olivám, když dozrají, mění barvu do žluta. Nejcennější složkou jsou pecky, ze kterých se právě lisuje vzácný olej, ty se získají vylouskáním. Na jeden litr arganového oleje se spotřebuje až 30 kilogramů plodů argánie. Jádra argánie se poté za studena lisují v kamenných mlýncích. Takto vznikne krémová pasta, která se ručně hněte, dokud se z ní nezačne uvolňovat olej. Tento proces trvá 24 hodin. Oblast s výskytem argánie se v roce 1998 stala díky UNESCO přírodní rezervací. Odhadem zbývá 20 milionů stromů. Obtížnost pěstování a výroby má za důsledek i vyšší cenu tohoto produktu. Důležité, jako u všech olejů, je balení,. Z důvodu možnosti žluknutí je nutné, aby arganový olej byl distribuován v tmavém obalu, nejlépe skleněném.

Mandlový olej se získává z Mandloně obecné lisovaním plodů za studena. Řadí se mezi nejcenější oleje, je vhodný pro všechny typy pokožky, obzvláště jej ocení ti s velmi citlivou a suchou pokožkou. Může být použit i pro čerstvě narozené děti. Obsahuje vitamín A, E, F a mnoho minerálů, především draslík, vápník a hořčík. Pokožku zklidňuje, dodává jí hebkost, regeneruje, vypíná a ulevuje od nepříjemých pocitů, které jsou způsobeny popraskáním, či svěděním pokožky. Je vhodný i k ošetření vlasů, kterým dodává přirozený lesk. Velmi obllíbený k masáži těla, protože se dobře roztírá.

Jojoba kalifornská, jak již název napovídá je původem z Arizony v části Kalifornie. V současné době se pěstuje na různých místech světa např. Ve Španělsku. Je to tuhý stálezelený dvoudomý keř dorůstající výšky okolo 3 metrů. Plodem je jednosemenná pouzdrosečná tobolka. Semena jsou asi 10 až 15 mm dlouhá a připomínají žalud. Semena jojoby obsahují 47 až 62 % kapalného vosku, který taje již při 7 °C. Je to světle žlutá nežluknoucí kapalina bez vůně, prodávaná jako 'olej jojoba'. Používá se v kosmetice, farmacii i jako mazadlo vysokoobrátkových motorů, neboť odolává vysokým tlakům. Vosk z jojoby používali indiáni jako olej k vyhlazení jizev a pleti. Je nestravitelný a může být proto součástí redukční diety. V dnešní době je jojoba pěstována na různých místech světa, např. ve Španělsku. Jojobový olej slouží také jako náhrada vorvaního tuku, čímž tato rostlina napomáhá ochraně velryb. Jojobový olej je jeden z nejkvalitnějších olejů při péči o pokožku obličeje, těla a vlasů. Olej obsahuje velké množství vitamínu E a přirozený UV filtr 2 – 4.

Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného ) Ricinus communis). Je to jednoletka, která dorůstá výšky až 10ti metrů, má krásné červené listy a žíhané plody podobné obalu kaštanu. Plody obsahují semínka s prudkým jedem, olejem ricinem. Ricinový olej je bezbarvá s žádnou chutí ani pachem. Jedná se o triacylglycerol, kde přibližně 90% řetězců mastných kyselin tvoří kyselina ricinolejová, dalšími mastnými kyselinami jsou kyselina olejová a linolová. Ricinový olej a kyselina ricinolejová jsou vzácnými surovinami pro chemickou výrobu. Mají uplatnění při výrobě mýdel, maziv, hydraulických a brzdových kapalin, nátěrových hmot, barviv, inkoustů, plastů odolných mrazu, vosků, leštidel, polyamidů, léčiv a parfémů. Má rovněž velmi silné projímací účinky a mnozí odborníci jeho konzumaci vůbec nedoporučují. Užití minimální dávky napomáhá při detoxikaci a má stimulující účinky na činnost lymfatického systému.

Avokádo - Hruškovec přelahodný je ovocný stálezelený strom dorůstající výšky až 20 m, který roste v tropických i subtropických oblastech, je však choulostivý na mráz. Pochází ze Střední Ameriky pravděpodobně z Mexika, kde byl nalezen důkaz o užití avokáda v době 10 tisíc let před n.l. Je známo, že již před 3000 lety ho hojně konzumovali Aztékové, kteří ho považovali za afrodiziakum. Jeho plodem je známé avokádo s kůrou zelené, až černé barvy a velkou peckou uvnitř. Konzumuje se dužina avokáda, která má světle žlutou barvu a snadno se roztírá. A právě dužina je nejpodstatnější při výrobě avokádového oleje. Pravý a ten nejkvalitnější bio avokádový olej se vyrábí lisováním dužiny za studena. Mnozí považují avokádo za zázračnou potravinu a avokádový olej za ten nejcennější ze všech přírodních rostlinných olejů. Obojí, plod i olej, jsou určeny pro každodenní použití. Obsahují totiž množství účinných látek:

  • Vitamíny – A, C, B1, B2, B6, D, E, K

  • Minerály – draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo

  • kyselinu listovou

  • kyselinu pantenolovou

  • aj. látky

 

 

 

 

 

 
6
251625
Značky

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem

avokádový olej
  • 195 Kč
    15 %
166 Kč
Skladem
   
Jojobový olej
  • 195 Kč
    15 %
166 Kč
Skladem
   
Ricinový olej
  • 219 Kč
    15 %
186 Kč
Skladem
   
Mandlový olej
  • 252 Kč
    15 %
214 Kč
Skladem
   
Sladký mandlový olej s vanilkou
  • 252 Kč
    15 %
214 Kč
Skladem
   
Kokosový olej
  • 349 Kč
    15 %
297 Kč
Skladem
   
Arganový olej
  • 365 Kč
    15 %
310 Kč
Skladem
   
Parfémovaný arganová o
  • 790 Kč
    15 %
672 Kč
Skladem
   

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.