Tělové a pleťové oleje

Tělové a pleťové oleje

Oleje získáné lisováním listů rostlin, či plodů se používaly již od pradávna k vyhlazení pokožky obličeje a k masážím těla. Mnohé z nich se osvědčily i v péči o suché a polámané vlasy.  Všechny oleje Dr.Taffi mají vysokou kvalitu zaručenou certifikací na Bio natural. Podívejme se na získávání, výrobu a účinky jednotlivých olejů:

Arganový olej 1

 

Arganový olej 

se získává z plodů argánie trnité (latiský název je argania spinosa). Jedná se o 8-10 metrů vysoký strom s ostnatými větvemi rostoucí v extrémních podmínkách. Roste až 200 let a plodí až po patnácti letech. Stromy se vyskytují pouze v jihozápadní části Maroka, kde odolává velkému horku a suchu, vodu čerpá díky svým hlubokým kořenům ze země. Argánie plodí několikrát ročně, čím starší strom, tím častěji plodí. Její plody se podobají zeleným olivám, když dozrají, mění barvu do žluta. Nejcennější složkou jsou pecky, ze kterých se právě lisuje vzácný olej, ty se získají vylouskáním. Na jeden litr arganového oleje se spotřebuje až 30 kilogramů plodů argánie. Jádra argánie se poté za studena lisují v kamenných mlýncích. Takto vznikne krémová pasta, která se ručně hněte, dokud se z ní nezačne uvolňovat olej. Tento proces trvá 24 hodin. Oblast s výskytem argánie se v roce 1998 stala díky UNESCO přírodní rezervací. Odhadem zbývá 20 milionů stromů. Obtížnost pěstování a výroby má za důsledek i vyšší cenu tohoto produktu. Důležité, jako u všech olejů, je balení,. Z důvodu možnosti žluknutí je nutné, aby arganový olej byl distribuován v tmavém obalu, nejlépe skleněném.

Arganový olej obsahuje velké množství prospěšných látek

80 % tvoří mastné kyseliny, z toho přibližně 50 % připadá kyselině linolové, 15 % kyselině alfa-linolenové, 12 % kyselině olejové, 3 % kyselině gamma linolové a 1 % kyselině arachidonové. Obsahuje 3x větší množství vitaminu E (tokoferolu) než olivový olej. Další významnou složkou jsou steroly.

Použití arganového oleje v kosmetice:

Arganový olej aktivně vyživuje a vypíná pleť, bojuje proti vráskám, zklidňuje pokožku a vypíná a zjemňuje jizvy. Lze jej používat samostatně, nejlépe navečer, nemusí se omývat, protože se dokonale vstřebá.

V péči o nehty je arganový olej velikým pomocníkem. Pečuje o lůžko nehtů a ty jsou poté vyživené, nelámají se a netřepí se.

Arganový olej je vhodný také k  péči o vlasy. Po zábalu jsou vlasy vyživené a nelámají se.

Kokosový olej

vyrábí se lisováním dužiny ořechů kokosových palem za studena. tato dužina je  složena z 60% tuku, 20% glycidl, 8% proteinů a 6% vody. Kokosový olej Dr.Taffi je v Bio kvalitě, je to vysoce kvalitní panenský kokosový olej, nerafinovaný, neparfémovaný a nehydrovaný. Kokosový olej pokožku účinně hydratuje a zvlhčuje. Olej má vyšší viskozitu, proto je nutné jej před použitím trochu třít, poté se lehce roztírá. Rychle se vstřebává a nezanechává pokožku mastnou. V zimním období aplikace kokosového oleje chrání pokožku proti mrazu.

Na protivráskové ošetření je vhodné aplikovat kokosový olej na pokožku večer a to i na oční okolí. Nechte účinkovat po dobu 5 minut a následně setřete zbytky, které se nevstřebaly. Snadno odstraní i make-up. Nezpůsobuje zčervenání pokožky a oči po odstranění maku-upu nepálí. Kokosový olej je vhodný k potírání popraskaných a vysušených rtů. Po jeho použití jsou rty lesklé, jako po použití lesku na rty. Jeho používání v zimním období chrání rty proti vysušení způsobené mrazem. Kokosový olej má dezinfekční účinky a lze jej použít i jako zubní pastu/ tady je vhodné smíchání s jedlou sodou v poměru 1:1/. Vhodný je k masáži těla, tam je vhodné smíchat kokosový olej s mandlovým olejem, který se lépe roztírá a přidat pár kapek esenciálního oleje. V neposlední řadě kokosovým olejem můžeme ošetřit i přesušené vlasy. Olej naneseme na vlasy, necháme několik minut působit a poté omyjeme jemným šampónem. Vlasům dodá hydrataci, vlasy jsou lesklé a poddajné.

 

Mandlový olej

se získává z Mandloně obecné lisovaním plodů za studena. Řadí se mezi nejcenější oleje, je vhodný pro všechny typy pokožky, obzvláště jej ocení ti s velmi citlivou a suchou pokožkou. Může být použit i pro čerstvě narozené děti. Obsahuje vitamín A, E, F a mnoho minerálů, především draslík, vápník a hořčík.

Mandlový olej pokožku zklidňuje, dodává jí hebkost, regeneruje, vypíná a ulevuje od nepříjemých pocitů, které jsou způsobeny popraskáním, či svěděním pokožky.

Je vhodný i k ošetření vlasů, kterým dodává přirozený lesk.

Mandlový olej je velmi oblíbený k masáži těla, protože se dobře roztírá.

Jojobový olej 

se vyrábí z jojoby kalifornské, a jak již název napovídá je původem z Arizony v části Kalifornie. V současné době se pěstuje na různých místech světa např. Ve Španělsku. Je to tuhý stálezelený dvoudomý keř dorůstající výšky okolo 3 metrů. Plodem je jednosemenná pouzdrosečná tobolka. Semena jsou asi 10 až 15 mm dlouhá a připomínají žalud. Semena jojoby obsahují 47 až 62 % kapalného vosku, který taje již při 7 °C. Je to světle žlutá nežluknoucí kapalina bez vůně, prodávaná jako 'olej jojoba'.  oužívá se v kosmetice, farmacii i jako mazadlo vysokoobrátkových motorů, neboť odolává vysokým tlakům. Vosk z jojoby používali indiáni jako olej k vyhlazení jizev a pleti. Je nestravitelný a může být proto součástí redukční diety. V dnešní době je jojoba pěstována na různých místech světa, např. ve Španělsku. Jojobový olej slouží také jako náhrada vorvaního tuku, čímž tato rostlina napomáhá ochraně velryb.

Jojobový olej je jeden z nejkvalitnějších olejů při péči o pokožku obličeje, těla a vlasů. Olej obsahuje velké množství vitamínu E a přirozený UV filtr 2 – 4.

Ricinový olej 

je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného ) Ricinus communis). Je to jednoletka, která dorůstá výšky až 10ti metrů, má krásné červené listy a žíhané plody podobné obalu kaštanu. Plody obsahují semínka s prudkým jedem, olejem ricinem. Ricinový olej je bezbarvá s žádnou chutí ani pachem. Jedná se o triacylglycerol, kde přibližně 90% řetězců mastných kyselin tvoří kyselina ricinolejová, dalšími mastnými kyselinami jsou kyselina olejová a linolová. Ricinový olej a kyselina ricinolejová jsou vzácnými surovinami pro chemickou výrobu. Mají uplatnění při výrobě mýdel, maziv, hydraulických a brzdových kapalin, nátěrových hmot, barviv, inkoustů, plastů odolných mrazu, vosků, leštidel, polyamidů, léčiv a parfémů. Má rovněž velmi silné projímací účinky a mnozí odborníci jeho konzumaci vůbec nedoporučují. Užití minimální dávky napomáhá při detoxikaci a má stimulující účinky na činnost lymfatického systému.

Avokádový olej

Hruškovec přelahodný je ovocný stálezelený strom dorůstající výšky až 20 m, který roste v tropických i subtropických oblastech, je však choulostivý na mráz. Pochází ze Střední Ameriky pravděpodobně z Mexika, kde byl nalezen důkaz o užití avokáda v době 10 tisíc let před n.l. Je známo, že již před 3000 lety ho hojně konzumovali Aztékové, kteří ho považovali za afrodiziakum. Jeho plodem je známé avokádo s kůrou zelené, až černé barvy a velkou peckou uvnitř. Konzumuje se dužina avokáda, která má světle žlutou barvu a snadno se roztírá. A právě dužina je nejpodstatnější při výrobě avokádového oleje. Pravý a ten nejkvalitnější bio avokádový olej se vyrábí lisováním dužiny za studena. Mnozí považují avokádo za zázračnou potravinu a avokádový olej za ten nejcennější ze všech přírodních rostlinných olejů. Obojí, plod i olej, jsou určeny pro každodenní použití. Obsahují totiž množství účinných látek: Vitamíny – A, C, B1, B2, B6, D, E, K, Minerály – draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek, železo, kyselinu listovou, kyselinu pantenolovo, aj. velmi užitečné látky k péči o pokožku.

Avokádový olej obnovovat elasticitu pokožky, zvláčňuje ji a zbavuje vrásek, má přirozený UV faktor. Zároveň chrání pleť před vysoušením a pokožku zesvětluje, tím jí propůjčuje mladší vzhled.  Je vhodný pro zralou, suchou a citlivou pleť a používat ho můžete na celé tělo i vlasy.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, více se dozvíte zde, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním.